Sanoisin että kokonaisuus. Se että oon oppinu niin paljon itsestäni sekä toisesta kulttuurista, ja saanu niin paljon ihania ihmisiä mun elämään ja päässyt kokemaan kaikenlaista mitä en ilman vaihtarivuotta ois koskaan kokenut.
Mitä sun aanurutiineihin kuuluu ja kauan niihin menee?
Menee semmonen 45 minuuttia. Ekat 10 minuuttia sängystä nousemiseen, sitte hampaidenpesu ja vaatteet, kevyt meikki naamaan, aamupala ja vanhempien kanssa jutustelua, laukun pakkaaminen ja ennen lähtöä heitän kahvin semmosee travel mug:iin ja voila! Ja kyllä, olen alkanut juomaan kahvia :D
Ootko talvi vai kesä ihminen?
Ehdottomasti kesä. Talvessa tykkään vaan laskettelusta :p
Suosittelisitko vaihtoonlähtöä muille?
Aivan ehdottomasti, kaikille kellä vaan on mahdollisuus!!
Ja suosittelisitko nimenomaan jenkkejä?
Miksi ei. Mutta kannattaa olla avoimin mielin muitakin maita kohtaan :)
Saako siihen alueeseen itse vaikuttaa mihin menee?
Joillakin järjestöillä saa laittaa aluetoivomuksia mutta AFS:llä ei. Toki omassa kirjeessä voi vähän vihjailla että tykkää enemmän kesästä tai talvesta mutta ei se mitään takaa. Itsekin muistan kuinka kirjotin että kesä on mun lempi vuoden aika, mutta täällä sitä ollaan Pennsylvaniassa jossa oli justiinsa pahin talvi yli 40 vuoteen (karma). Mutta se perhe on se tärkein, ei se sijainti. En pystyis kuvitellakkaan et oisin jossain Kalifornian aurinkorannikolla jossain ihan muussa isäntäperheessä. Tää on mun paikka :)
Mitä vinkkejä antaisit tuleville vaihto-oppilaille?
Ole avoin kaikelle, älä aseta turhia odotuksia, uskalla olla oma itsesi, vietä aikaa perheen kanssa, ole spontaani ja ennakkoluuloton, älä yli- äläkä aliarvioi itseäsi.
Ja nii vielä että mikä sun enkunnumero oli ja onko sun englannintaito kehittynyt siellä paljon? T: vaihdosta haaveileva :)
Peruskoulussa enkun numero heitteli 9-10 välillä ja ammattikoulussa se oli 3 eli paras. Mutta tänne päästyä ei niillä numeroilla kyllä ollu mitään tekemistä englanniksi kommunikoinnin kanssa. Olin aika hukassa sen kielen kanssa tänne päästyä ja turhautti kun en osannut itseäni ilmaista kunnolla. Nyt on asia ihan eri ja suomi tökkii paljon enemmän kun englanti. On kehittynyt paljon mutta on vielä paljon kehitettävääkin.
Kun ilmeisesti kutsut hostvanhempiasi momiksi ja dadiksi niin kuinka kauan meni että pystyit kutsumaan heitä silleen?
Alkuun yritin vähän vältellä kutsumasta heitä oikein miksikään, esim puhuin heistä vaan he, she or hostmom, hostdad. Ei tuntunut oikeelta kutsua heitä etunimillä mut ei myöskään vielä momiksi ja dadiksi. Varmaan marras-joulukuun aikaan aloin enemmän kutsumaan momiksi ja dadiksi ja nyt se on jo automaattista että kaupassa huikkaan "hey mom, look at that!" tai ruokailuhuoneesta keittiöön "hey dad could you bring salt please".
Miltä se tuntu susta ja heistä?
Musta tuntu aluksi oudolta mut nyt ihan luontevalta. En tiiä miltä se tuntuu heistä mut varmaan oikeelta koska hekin kutsuu mua tyttärekseen :)
Pyysivätkö he itse sun kutsuvan niitä sillein vai miten se "tapahtu"?
Varmaan sain enemmän "rohkeutta" kutsua heitä sillein, kun he puhu edellisen vaihtarin kutsuvan heitä silleen. Eivät pyytäneet tai mitään, asiat vaan eteni omalla painollaan :D
Suomessa pelasin pesistä ja sählyä ja harrastin kilpauintiakin nuorempana. Mitään niistä en enää tehnyt kun tänne lähdin. Amerikassa liityin syksyllä cross country teamiin eli maastojuoksua. Nyt oon yleisurheilujoukkueessa missä juoksen pitkää matkaa, oon 4x800m viestijoukkueessa sekä korkeushyppään :)
Mitä kaikkia urheilujoukkueita tai klubeja sun koulussa on tarjolla?
Syksylajeissa tytöille lentopallo tai cross country, pojille football tai cross country. Talvella koripallo. Keväällä tytöille softball tai track&field (yleisurheilu) ja pojille baseball tai track&field. Klubeja löytyy kaiken näkösiä: Library Club, Ski Club, Travel Club, Creative Compassions, Math League, semmonen yleistietovisajuttu ja muita mutta en muista kaikkia..
Itse olen/olin Library Clubissa, Ski Clubissa, Creative Compassionissa ja Powder Puffissa
Ei nyt tuu mieleen että ois mitään suuria vastoinkäymisiä ollu. Tai no joo, se että piti perua West Coast Trip ja Ski Club Trip eikä menty Caribbean Cruisellekaan.
Jos tällä tarkotetaan niinku kotitöitä niin huoneeni yritän pitää mahollisimman siistinä, tiskit teen aika usein, dadia oon auttanu halkohommien,remontin ja lumitöiden kanssa, sekä kahdesti viikossa siivotaan yhdessä kirkko.
Aika kamala :D Olin ihan hukassa, tajusin että mulla ei oo mitään tunteja niitten kavereitten kanssa jotka jo tunsin bändileiriltä, en tiennyt miten mikäki toimii enkä löytäny vessaakaan. Tunsin itteni niin uunoksi kun kaikki muut oli laittautunu ekana päivänä ja mulla oli vaan shortsit ja varvasläpsyt, mitkään uudet nimet ei jääny mieleen ja opettajiakin piti kutsua Mr ja Mrs. Olin vaan niin taivaan tyytyväinen kun pääsin kotiin sinä päivänä! :D
Mten kauan meni että aloit ajattelamaan englanniksi?
Mitä enemmän olin yhteydessä Suomeen, sitä vähemmän ajattelin englanniksi. Koko syksy varmaan meni aika lailla puoliksi, mutta nyt suurimmaksi osaksi ajattelen englanniksi.
Miten usein oot yhteydessä sun Suomi perheeseen?
Kaikki perheenjäsenet asuu eri paikoissa nii välillä skypettelen äitille, välillä siskolle, kerran isovanhemmille. Varmaan semmosen kerran kuussa, en oikein osaa sanoa.
Käyttekö kirkossa säännöllisesti/pitääkö sun mennä mukana?
Yhessä palveluksessa oon käynyt ja se oli gramin kanssa adventtikirkko. Eli ei käydä kirkossa. Mennään vaan siivoomaan se kahdesti viikossa.
Miten paljo siel yleensä käydään kirkossa ja onko sun host perhe uskovaisia?
Suurin osa perheistä menee säännöllisesti kirkkoon ja melkein kaikki täällä on uskovaisia. Mun hostperhekin on uskovaisia mutta ei nykyään enää käy kirkossa.
Miten paljon uskonto näkyy esim nuorten arjessa, kerro sillee mahollisimman tarkasti :) Kyselen vaan mielenkiinnosta :)
Esim nuoret ei yleensä kiroile, aivastettaessa aina sanotaan "Bless you" or "God bless you", ja nuoret on myös paljon mukana kirkon youth-toiminnassa.
Mikä on suomessa parempaa ku jenkeis? Entä toiste päi?
Suomessa parempaa on ruoka, koulutus, terveydenhuolto, julkinen liikenne yms. Jenkeis parempaa on hinnat, ihmiset, yhteisöllisyys, kaupat, ja täällä on enemmän kaikkea.
Meneeks sul paljon rahaaa siellä ?:)
Joinain kuukausina ei paljo ollenkaan ja joinain kuukausina on isompia hankintoja tai sijoituksia. Shoppailemaan pitäis päästä!!!
Miten pidät yhteyttä poikaystavääsi?
Ei olla enää yhdessä ja parempi näin.
Onko sulla paljon poikapuolisia kavereita siellä? Nimiä ja kuvia löytyykö? :)
Melkeen puolet mun kavereista on poikapuolisia. Sori kuvia en jaksa nyt alkaa kaivelee mutta esim Paul, Roy, Bryce, Tanner, Bennett, Zach, Andrew, Alex yms
Jenkkipojat on yleisesti ottaen puheliaampia ja paljon kohteliaampia ja pukeutuu aika hyvin myös ja varmaan 80% harrastaa jotain urheilulajia.
Tästä ois pitäny tehä oma postauksensa jo ajat sitten. Eroavaisuuksia on niin paljon että ehkäpä tuun myöhemmin tekemään erillisen postauksen siitä aiheesta :)
Virginia Beachillä oltiin jo, New York Cityn näin pikasesti ekana päivänä, Pittsburghissa mentiin huvipuistoon. Yks tai kaks reissua on NYCiin tiedossa, Ohioon ollaan menossa huvipuistoon kesäkuussa. Isommat reissut kaikki peruuntu :(( Eli ei ihan hirveesti valitettavasti mutta jonku verran.
Tavallaan toivoin että oisin päätyny johki etelään isompaan kaupunkiin ja perheeseen jossa on lapsia. Päädyin Pohjoseen, 1300 asukkaan kaupunkiin yli viiskymppisten hostvanhempien luo ja ilman niitä lapsia. Mutta silti, en vois olla tyytyväisempi. Toivoin myös että oisin päässyt reissaamaan enemmän täällä ollessa mutta kerkee sitä myöhemminki :)
Jenkit ei ollu mun ehdoton ykkösvaihtoehto ja olin vähän pettyny itteeni että loppuen lopuks valitsin Amerikan. Muita vaihtoehtoja oli Australia, Uusi Seelanti, Ranska, Espanja, Brasilia yms. Välillä mietin että millasta ois jos oisin valinnu jonku muun maan, mut jos oisin tienny että tuun asumaan minikylässä Pennsylvaniassa oisin saattanu harkita jotain muuta. Mutta sitte en ois ikinä päässy tän perheen luokse ja näiden ihmisten luokse joten en kuitenkaan ois valinnu mitään muuta :)
Ja jos valitsisit jonkun muun niin minkä olisit valinnut?
Varmaan Uuden Seelannin tai Espanjan
Puhuit ennen vaihtoon lähtöä kuinka amerikka on sun unelma. Vieläkö oot sitä mieltä, että elät unelmaasi?
Syksy oli aika rankka ja välillä mietin mitä mä täällä teen mut nyt on fiilis se että tää todella on sitä mun unelmaa :)
Olen :) Ja nyt on myös niitä ajatuksia että en halua täältä mihinkään lähteä. Liikaa rakkaita ihmisiä pitää jättää taakse :( Ja mun sydän murtuu aina vähän lisää kun joku sanoo "I don't want you to leave". :(
Aivan ehdottoman ehdottomasti. Ihan kaiken arvosta!!
Että se ei lentäis liika nopeesti ohi, että pääsisin kokemaan ja näkemään vielä lisää Amerikkaa, että saan viettää paljon aikaa perheen ja kavereiden kanssa!
Oooo laskuvarjohyppyä mäki haluun kokeilla!!! millanen kokemus se oli? Jännittikö hypätä?
Se ei varsinaisesti laskuvarjohyppy ollut vaan hyppy semmosten ketjujen varassa korkeelta mut ilman sitä laskuvarjoa :D Jännitti aivan jäätävästi ja adrenaliinitaso ei varmaan ikinä oo ollu niin korkeella. Mut oli kyllä yks parhaimmista asioista ikinä mitä oon tehny!!!!!
Sori että ei nyt ollut mitään lajittelua ja kaikki sekasin. Kiitos paljon kysymyksistä, seuraavan kerran palaillaan taas muiden asioiden parissa! :)
Ihanasti ja kypsästi jaksoit vastailla kaikkiin kysymyksiin. Kiitos. :)
VastaaPoistaEi voi kyl jotenki mitenkään uskoa, että enää vaan kolme kuukautta jäljellä! Nauti nyt täysin siemauksin! :)